Ο καρκίνος κατατάσσεται ως μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής (Bray et al., 2021). Με βάση τις τελευταίες παγκόσμιες στατιστικές εκτιμήσεις της GLOBOCAN (Global Cancer Observatory), εκτιμάται ότι 19,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου (18,1 εκατομμύρια εξαιρουμένου του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος) και σχεδόν 10,0 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο (9,9 εκατομμύρια εξαιρουμένου του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος) σημειώθηκαν το 2020 (UICC, 2020).

 

Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά συμπτώματα καρκίνου του μαστού. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου σημεία ή συμπτώματα. Πολλές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν εξογκώματα στο στήθος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Αλλά τα περισσότερα εξογκώματα στο στήθος προκαλούνται από άλλες ιατρικές παθήσεις (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).

 

Ψηλάφηση:

Αυτό-εξέταση μαστού: Χρήσιμες Συμβουλές

 

Κάνε ακριβώς τα ίδια βήματα και για τον άλλο μαστό.
Για ποιον λόγο θα πρέπει να εξετάσω και την μασχάλη μου, όταν ψηλαφώ τον μαστό μου;
Ένα μεγάλο μέρος των ουσιών που μεταφέρονται στους μαστούς με το αίμα, απομακρύνεται μέσω μικρών αγγείων (λεμφαγγείων), που καταλήγουν στην μασχάλη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος όγκος στο μαστό θα πρέπει να εξετάσουμε αν μέσω των λεμφαγγείων έχουν βλαφθεί και οι λεμφαδένες της μασχάλης. Η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση της πορείας της κατάστασης.

 

Συμπτώματα:

 

Εάν έχετε συμπτώματα που σας ανησυχούν, φροντίστε να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

 

Πέρα από την κλινική εξέταση, η ψηφιακή μαστογραφία είναι ο πιο ασφαλής και σίγουρος τρόπος να έχει μία γυναίκα πλήρη εικόνα της κατάστασής της. Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται πρώτη φορά μεταξύ 35 με 40 ετών, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40 επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος. Δεδομένου ότι η νόσος εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες, προτείνεται η εξέταση ανά δύο χρόνια σε γυναίκες που έχουν περάσει το 72ο ν  γιατρό για ψηλφηση είενι καταγραπεέτος της ηλικίας τους.

Στην περίπτωση που έχει παρουσιαστεί κάποιο εύρημα στην κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα μαστού είναι το επόμενο βήμα εξέτασης για πληρέστερη εικόνα. Στις γυναίκες μάλιστα με πυκνούς μαστούς έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος μεγαλώνει τη δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης κατά 7.4%. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει μία εξέταση αντί των δύο, με εξαιρετικά ακριβή αποτελέσματα:

• η μαγνητική μαστογραφία, που βοηθά 100% στην ανίχνευση διηθητικού καρκινώματος σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή

• η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση η οποία βασίζεται στην καινούργια τρισδιάστατη τεχνολογία απεικόνισης μαστού και έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τους φυσιολογικούς ιστούς από εκείνους με ύποπτα χαρακτηριστικά.

Οι παραπάνω ενέργειες καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ ένα ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου ενώ σε συνδυασμό με κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα διαγνωστικών εξετάσεων και  ιατρικών επισκέψεων η συμμετοχή αυτή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

 

Θεραπεία:

Παρόλο που η ομάδα φροντίδας του καρκίνου του μαστού θα προσαρμόσει ειδικά τη θεραπεία για κάθε ασθενή, υπάρχουν ορισμένα γενικά βήματα για τη θεραπεία του πρώιμου σταδίου και του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του μαστού. 

Οι τύποι συστηματικών θεραπειών που χρησιμοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:

• Χημειοθεραπεία

• Ορμονική θεραπεία

• Στοχευμένη θεραπεία

• Ανοσοθεραπεία

 

Η σωστή ενημέρωση, η πρόληψη και η διάγνωση σώζουν ζωές κι αυτό αφορά κάθε γυναίκα, που οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της.

 

Συχνές ερωτήσεις

https://www.almazois.gr/wp-content/uploads/2016/11/prolipsi-karkinou-mastou-zwi-alma-zois.pdf

https://www.komen.org/uploadedFiles/Content_Binaries/translate/BHBFlyer-Greek_FINAL.pdf

Βιβλιογραφία

https://almazois.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/

https://apothesis.lib.hmu.gr/bitstream/handle/20.500.12688/10398/PanouMaria2022.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://almazois.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d/ 

https://www.eurolife.gr/el-GR/Blog/articles/191022-ygeia-pagkosmia-imera-kata-toy-karkinou-tou-mastou

https://www.nikosvrachnis.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD-2/