Η Βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σώμα. Βρίσκεται σε ορισμένα φαγητά, πλούσια σε "καλα λιπαρά" όπως το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη της συνιστώμενης ποσότητας Βιταμίνης Ε, αν ακολουθείται διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών που προέρχονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, οξειδωτικό στρες, άγχος κ.λπ.), εμποδίζει την καταστροφή - οξείδωση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και το αίμα και μειώνει τη γήρανση των ιστών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο, για ακόμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα.Πορίσματα από δύο μεγάλες μελέτες1,2, αποδεικνύουν ότι η Βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει την εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων κατά 25 - 50%.
► Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;
Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, κυρίως α-τοκοφερόλη, είναι ο ηλιόσπορος και τα αμύγδαλα, ενώ τροφές πλούσιες σε γ-τοκοφερόλη είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Μπορείτε, όμως, να τη βρείτε και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Η βιταμίνη Ε είναι μια μοναδική βιταμίνη, με πολλαπλούς ρόλους. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που απαλύνει το δέρμα και εμποδίζει την απώλεια νερού μέσω της επιδερμίδας, καταπολεμώντας την ξηρότητα. Σταθεροποιείται στο νερό κι έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα μέσα στα προϊόντα. Μάλιστα είναι τόσο σταθερή, που συχνά χρησιμοποιείται σε καλλυντικά για να διασφαλίσει την ακεραιότητα άλλων συστατικών.
► Βιταμίνη Ε & ομορφιά
Όσον αφορά στην εξωτερική μας εμφάνιση, η πολύτιμη αυτή βιταμίνη, είναι περισσότερο γνωστή για την αντιγηραντική της δράση και για την προστασία που προσφέρει στο δέρμα από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθά σημαντικά το δέρμα καθώς:
> Ασκεί ήπια αντιφλεγμονώδη δράση
> Αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων
> Έχει μαλακτική δράση στη φωτογηρασμένη επιδερμίδα
> Δρα προληπτικά κατά των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία στο δέρμα μας
> Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος σε γυναίκες στην προ - εμμηνοπαυσιακή και μετα - εμμηνοπαυσιακή περίοδο.
πηγή: http://www.healthyme.gr/a/articles/1635-