Εκτός από τα 8 tips που δώσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, υπάρχουν και κάποιες άλλες, πιο συγκεκριμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής σαν τρόπος ζωής μάς βοηθάει, όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση αυτής της απώλειας, καθώς και στο να έχουμε μια υγιή ζωή. Οι συστάσεις αυτού του διατροφικού προτύπου είναι οι εξής:
υψηλή κατανάλωση λαχανικών
υψηλή κατανάλωση οσπρίων
υψηλή κατανάλωση φρούτων
υψηλή κατανάλωση ξηρών καρπών και δημητριακών
υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου και χαμηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπών
συγκρατημένα υψηλή κατανάλωση ψαριών
χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως σε μορφή τυριού και γιαουρτιού
χαμηλή κατανάλωση κρέατος και πουλερικών
κανονική αλλά μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως υπό μορφή κρασιού και γενικά, κατά τη διάρκεια των γευμάτων
Η αύξηση του βασικού μεταβολισμού μας έχει σαν συνέπεια την καύση παραπανίσιων θερμίδων και την απώλεια βάρους. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;
Η κατανάλωση μυλόξυδου φαίνεται να βοηθάει αρκετά άτομα στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού τους.
Ξύδι, λεμόνι και μπαχαρικά για την καύση του λίπους.
Η μαύρη σοκολάτα έχει φανεί να ενεργοποιεί το μεταβολισμό και να παρέχει στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικές ουσίες. 1-2 πλακάκια σαν δεκατιανό ή απογευματινό θα ήταν μια καλή επιλογή, σε συνδυασμό με μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια (καθαρισμένα), τα οποία επίσης έχουν βρεθεί να αυξάνουν το μεταβολισμό.
Η μουστάρδα, όπως και όλα τα καυτερά (αν δεν ενοχλούν στο στομάχι), διεγείρουν το μεταβολισμό και «καίγεται» πιο εύκολα το λίπος.
Μέσα στη μέρα 1-2 φλ. πράσινο τσάι ή καφέ (είτε φτιαχτό, είτε σαν συμπλήρωμα διατροφής), χωρίς ζάχαρη ή μέλι θα βοηθούσε επίσης την αύξηση του μεταβολισμού.
Η αύξηση φυσικής δραστηριότητας (άσκηση, περπάτημα κλπ.), αυξάνει και διεγείρει το μεταβολισμό μας!!
Το Acai Berry έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια και στη συντήρηση βάρους, εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό μας.
Αυξήστε τα «ωφέλιμα» λιπαρά (CLA). Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι το CLA «μπλοκάρει» την αποθήκευση λίπους, βοηθάει στη καύση του εγκατεστημένου λίπους και έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Επειδή βρίσκεται σε περιορισμένη ποσότητα στα λίπη των τροφών (π.χ. ξηροί καρποί), συνίσταται η λήψη του σαν συμπλήρωμα διατροφής.
Αυξήστε το χρώμιο. Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα μύδια-στρείδια, αχλάδια, γαρίδες, τομάτες, μανιτάρια κ.α. Είναι σημαντικό για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και κατ’ επέκταση στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Αν δεν καταναλώνετε κάποιο τρόφιμο από τα παραπάνω, υπάρχει πάντα και η επιλογή του διατροφικού συμπληρώματος.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε την καλή ενυδάτωση! Θα πρέπει να καταναλώνετε άφθονο νερό, διότι είναι ο πιο φθηνός λιποδιαλύτης. (1,5-2 λίτρα/ημέρα για τις γυναίκες και 2-2,5 λίτρα/ημέρα για τους άνδρες)
Διαιτολόγος & Διατροφολόγος, Συλιγάρδου Ειρήνη