Το Καλοκαίρι έφυγε και το Φθινόπωρο πήρε τη θέση του. Αυτή η μετάβαση όμως, από τη μία εποχή στην άλλη, ενέχει διάφορους κινδύνους για την υγεία. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη γρίπη, καθώς συνηθίζεται κάθε τέτοια εποχή εξαιτίας της μεταβολής του καιρού και της θερμοκρασίας.
1. Επομένως, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετά τρόφιμα μέσα στη μέρα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) οι κυριότερες πηγές βιταμίνης C είναι:
Κόκκινη γλυκιά πιπεριά
Ακτινίδιο
Πορτοκάλι
Πράσινη γλυκιά πιπεριά
Γκρέιπφρουτ
Φράουλες
Λαχανάκια Βρυξελλών
Επίσης, άλλες τροφές με μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι τα πράσινα λαχανικά, οι τομάτες, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και τα ραπανάκια και τέλος, το λεμόνι και τα βερύκοκα.
2. Πέρα από τη βιταμίνη C όμως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του νερού στην καθημερινότητά μας. Η κατανάλωση 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα χαρίζει ευεξία στον οργανισμό, εκτός του ότι παίζει σπουδαίο ρόλο στη σωστή λειτουργία των νεφρών και όχι μόνο.
3. Τέλος, «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η φυσική δραστηριότητα, δε βοηθάει μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς όμως, τα οφέλη αυτά σταματούν πολύ σύντομα μετά την τελευταία φορά που είχαμε κάποια φυσική δραστηριότητα. Επομένως, για να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε υψηλά επίπεδα καλής υγείας, θα πρέπει να κάνουμε τη φυσική δραστηριότητα τρόπο ζωής στην καθημερινότητά μας.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Συλιγάρδου Ειρήνη