Κάθε γυναίκα έχει χρέος στον εαυτό της να τον προσέχει και να τον φροντίζει. Βασικό σημείο του γυναικείου σώματος που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η ευαίσθητη περιοχή. Η σωστή ατομική υγιεινή και καθημερινή φροντίδα είναι αναγκαία σε κάθε ηλικία και φάση ζωής μιας γυναίκας από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. 

Η διατήρηση της υγείας του κόλπου, είναι ένας καθημερινός αγώνας για τη γυναίκα κυρίως λόγω των παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, φλεγμονές και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα στην ευαίσθητη περιοχή. 

Οι συνηθέστερες δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται είναι οι μυκητιάσεις, η κολπική ξηρότητα, οι ουρολοιμώξεις, η έντονη οσμή, οι πόνοι περιόδου, και οι μολύνσεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Με ποιόν τρόπο μπορείτε να προστατεύσετε την ευαίσθητη περιοχή σας; 

1. Διατηρείστε την υγιεινή της περιοχής

Η σωστή καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής είναι το Α και το Ω. Μειώνεται η δυσοσμία και προστατεύεται η χλωρίδα του σημείου από τα μικρόβια. 

2. Κρατήστε τα εσώρουχά σας στεγνά

Το να μην σκουπίζετε τον κόλπο μετά την ούρηση μπορεί να κάνει το εσώρουχο να βραχεί κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε άσχημη οσμή και ακόμα χειρότερα, να οδηγήσει σε κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων. Όταν πηγαίνετε για μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα κρατάτε ένα εφεδρικό μαγιό ώστε να αντικαθιστάτε το βρεγμένο με αυτό. 

3. Προτιμήστε βαμβακερά και άνετα ρούχα

Οι ειδικοί συνιστούν την εφαρμογή εσωρούχων που να μπορούν να αναπνέουν, όπως είναι τα βαμβακερά. Τα στενά, και από συνθετικό ύφασμα εσώρουχα προκαλούν εφίδρωση λόγω μειωμένης κυκλοφορίας του αέρα. Επίσης αποφύγετε τα στενά παντελόνια και σορτσάκια για τον ίδια λόγο. 

4. Δώστε προσοχή στο σαπούνι 

Μην χρησιμοποιείτε στην ευαίσθητη περιοχή σκληρά σαπούνια ή σαπούνια με άρωμα καθώς περιέχουν χημικές επιβλαβείς ουσίες όπως η γλυκερίνη και είναι ικανά να αλλάξουν το pH της κολπικής περιοχής. Αυτό το γεγονός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς ή και ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων. Αντ' αυτού χρησιμοποιείτε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής. (Δείτε παρακάτω*)

5. Πετάξτε τα αρωματισμένα προϊόντα

Δεν είναι καλή λύση να χρησιμοποιείτε προϊόντα γυναικείας υγιεινής όπως αρωματισμένα μαντηλάκια, προϊόντα κολπικής απολέπισης και κολπικά αποσμητικά. Κάνοντας χρήση τέτοιου είδους προϊόντων, αντί να διατηρήσετε τον κόλπο υγιή, είναι πιθανόν να επιδεινώσετε την κατάσταση που προσπαθείτε να διορθώσετε. 

6. Κάντε αλλαγή σερβιέτας 

Γυναίκες με μέση ή ελαφριά ροή αίματος, πρέπει να αλλάζουν τη σερβιέτα τους ανά 4 με 6 ώρες. Στην έντονη ροή η σερβιέτα πρέπει να αλλάζεται ανά 3 με 4 ώρες. 

Το ταμπόν πρέπει να αλλαχθεί το μέγιστο στις 6 ώρες χρήσης.  Αν σερβιέτα ή ταμπόν δεν αλλαχθούν την κατάλληλη ώρα μπορεί να προκληθούν δερματικά εξανθήματα και άσχημη οσμή.

7. Κάντε ασφαλές σεξ

Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ για να αποφύγετε τη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων.

Αποφεύγετε την χρήση λιπαντικών κατά της διάρκεια της επαφής μιας και μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο μολύνσεων όπως ο έρπης και ο HIV.

Δεν πρέπει να αποφεύγεται και το ντουζ ή η πλύση του κόλπου μετά την επαφή. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθούν τα σωματικά υγρά και τα σωματίδια από τα προφυλακτικό. Αν δεν καθαρίζεται ο κόλπος μετά το σεξ είναι επιρρεπής στο να δημιουργηθούν κολπικές λοιμώξεις. 

 

Δεν αμελώ

✓Nα κάνω τις καθορισμένες γυναικολογικές εξετάσεις μου

✓Nα απευθύνθώ στον/στην γυναικολόγο μου μόλις διαπιστώσω κάποια διαταραχή στην ευαίσθητη περιοχή μου.

 

*Δείτε παρακάτω μερικά προϊόντα που σας προτείνουμε για να παραμένετε υγιής κι ενυδατωμένες: 

✓Frezyderm Intim Area Foam Αφρός Καθαρισμού της Ευαίσθητης Περιοχής, 150ml

✓Apivita Intimate Plus Gentle Cleasing Gel Απαλό Τζελ Καθαρισμού για την Ευαίσθητη Περιοχή 300ml

✓Eva Intima Νormal Douche pH3.0 Daily Wellness Κολπική Πλύση με Αποσμητική Δράση, 147ml

✓Thermale MED Soap PH5.5 Καθημερινή Φροντίδα για Όλη την Οικογένεια με Ήπιες Αντισηπτικές Ιδιότητες 1L

✓Lactacyd Girl Ultra Mild Intimate Cleansing Gel Καθαριστικό Τζελ Ευαίσθητης Περιοχής για Κορίτσια 3Ετών+ 200ml