Ποια είναι η σωστή ποσότητα νερού που πρέπει να λαμβάνει το σώμα μας ημερησίως;

Δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Η ποσότητα νερού που πρέπει να λαμβάνει το ανθρώπινο σώμα διαφέρει ανάλογα την γεωγραφική τοποθεσία, την ηλικία, τα κιλά , και την σωματική δραστηριότητα. 

Το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως η επαρκής κατανάλωση για τους άντρες είναι γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες είναι περίπου 2,2 λίτρα. Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα βάρους 60 κιλών, με μέτρια φυσική δραστηριότητα, χρειάζεται περίπου 2 λίτρα (8 ποτήρια) νερό την ημέρα.

Πόσο σημαντικό είναι το νερό; 

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας, και αποτελεί περίπου το 60% του συνολικού βάρους. Σχεδόν κάθε κομμάτι μας εξαρτάται από το νερό. Καθαρίζει τα ζωτικά μας όργανα από τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρά μας και φροντίζει το περιβάλλον των ιστών, των αυτιών και της μύτης να λειτουργούν σωστά.

Καθημερινά αποβάλλουμε νερό μέσω της εφίδρωσης, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων. Προκειμένου να λειτουργεί το σώμα μας σωστά πρέπει να αντικαθιστούμε το νερό που χάσαμε καταναλώνοντας υγρά και τροφές που περιέχουν νερό.

 

Ποιες οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού όταν καταναλώνεται το πρωί με άδειο στομάχι; 

Πολλοί-ές δεν γνωρίζουν τα οφέλη που έχει το σώμα όταν πίνουν νερό αμέσως μετά το ξύπνημα, πριν το πρωινό γεύμα ή ρόφημα. Όσο κοιμόμαστε το σώμα ζητάει να ενυδατωθεί όπως και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η μοναδική του τροφοδότηση είναι τα υγρά που ήδη έχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά τον ύπνο το σώμα να είναι αφυδατωμένο και να έχει την ανάγκη να ενυδατωθεί. Οπότε, όταν πίνουμε νερό αμέσως μετά το πρωϊνό ξύπνημα κερδίζουμε:

* Ενυδάτωση του οργανισμού

Ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό αυξάνεται ο μεταβολισμός μέχρι και 24%.

* Αποτοξίνωση 

Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και καθαρίζει το παχύ έντερο επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. 

* Ενισχυμένη εγκεφαλική λειτουργία

Όταν ο εγκέφαλος δεν είναι σωστά ενυδατωμένος μπορεί να προκληθεί εξάντληση, κόπωση ή πεσμένη διάθεση. 

* Μειωμένη όρεξη 

Πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν το γεύμα το στομάχι γεμίζει και σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις με αποτέλεσμα να καταναλώνεται λιγότερη τροφή.

 

Ποιες είναι οι συνέπειες όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό; 

Όταν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού το σώμα αφυδατώνεται και έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά, καθώς επηρεάζεται και η ενέργειά μας. Επίσης γίνεται κατακράτηση (αύξηση βάρους) και δημιουργείται δυσκολία στην αποβολή κοπράνων (δυσκοιλιότητα). 

Πώς θα ξέρω ότι πίνω αρκετό νερό;

Ο βασικός δείκτης είναι το χρώμα των ούρων σας. Τα ούρα ενός καλά ενυδατωμένου οργανισμού έχουν ανοιχτό κίτρινο, σχεδόν διάφανο, χρώμα.

 

Ποιοι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό;  

* Όσοι ζουν σε ζεστό περιβάλλον

Το ζεστό κλίμα και η υγρασία προκαλούν περισσότερη εφίδρωση, συνεπώς απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών. Όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες στο σπίτι (για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιούμε air condition τον χειμώνα), η επιδερμίδα μας έχει την τάση να ξεραίνεται. Επιπλέον, η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο (περισσότερο από 2,5 χιλιόμετρα) προκαλεί αυξημένη ανάγκη για ούρηση και πιο γρήγορη αναπνοή, αφυδατώνοντάς μας περισσότερο.

* Οι ασθενείς

Ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια κάνουν το σώμα μας να χάνει ακόμα περισσότερα υγρά, συνεπώς οι ανάγκες μας για νερό αυξάνονται. Επίσης, περισσότερη κατανάλωση υγρών απαιτείται όταν πάσχουμε από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή αν έχουμε πέτρα στο ουροποιητικό σύστημα. Από την άλλη, περιστάσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και διάφορες νόσοι των νεφρών, του συκωτιού ή των επινεφριδίων μπορούν να παρεμποδίσουν την απέκκριση υγρών, αναγκάζοντάς μας να ελαττώσουμε την κατανάλωσή μας.

* Οι έγκυες & θηλάζουσες

Οι έγκυοι χρειάζονται περισσότερα υγρά, και ακόμα περισσότερα χρειάζονται οι γυναίκες που θηλάζουν. Το Ινστιτούτο Ιατρικής προτείνει πως η επαρκής κατανάλωση για μία έγκυο είναι γύρω στα 2,3 λίτρα ημερησίως, ενώ για μια θηλάζουσα ανεβαίνει στα 3,1 λίτρα ημερησίως.

* Όσοι κάνουν έντονη άσκηση

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ασκείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι καλό να καταναλώνετε ειδικά αθλητικά ποτά, που περιέχουν νάτριο, για να αντικαταστήσετε τις ποσότητες που χάσατε μέσω του ιδρώτα, όπως και για να προλάβετε την υπονατριαιμία, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μην ξεχνάτε: πρέπει να συνεχίζετε να πίνετε υγρά, ακόμα και μετά την άσκηση. 

Το ξέρατε πως την ώρα που διψάτε και βάζετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται ο οργανισμός σας;

 

Tips για να πίνετε νερό πιο ευχάριστα

Σε μία κανάτα προσθέστε τις γεύσεις που προτιμάτε και αφήστε για 1-2 ώρες μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για πιο έντονη γεύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλιαρό νερό όπως και ανθρακούχο νερό. 

Αρωματίστε το νερό σας με:

-Φλούδες από αγγούρι και εσπεριδοειδή

-Λεμόνι και δυόσμο

-Λεμόνι και τζίντζερ

-Λάιμ και μέντα

-Μήλο και ξυλάκια κανέλας

-Κυβάκια καρπούζι και βασιλικό

-Αγγούρι και μέντα

-Πορτοκάλι και αστεροειδή γλυκάνισο

-Μαστίχα και δυόσμο

-Καρύδα και ανανά

-Ανανάς και δεντρολίβανο

 

 

Για περισσότερη ενυδάτωση εμείς προτείνουμε : 

- Power of Nature Hydrolytes Sports Συμπλήρωμα Διατροφής με Γεύση Λεμόνι 20tabs & Δώρο Vitamin C 500mg 20tabs

Power of Nature Hydrolytes Συμπλήρωμα Διατροφής με Ηλεκτρολύτες 20tabs & ΔΩΡΟ Vitamin C 500mg 20tabs 

Almora Hydrolytes Ηλεκτρολύτες για την Ενυδάτωση του Οργανισμού 12φακελίδια

Almora Plus Hydrolytes Συμπλήρωμα Διατροφής με Ηλεκτρολύτες 15tabs

 

Date: 10/08/2022